+38 (093)  990-30-70

Новости

Королевский бал у Вас дома

2 начини да се отстрани бучавата од фотографијата

  1. Метод број 1. Филтрирајте прашина и гребнатини
  2. Метод број 2. Филтер Намалување на бучавата

99% од корисниците на фотоапарати се непрофесионални фотографи. Според тоа, тие добиваат секакви слики: лесни, темни, со бучава, црвени очи итн. и така натаму Што едноставно не се случува!

И, ако фотографијата испадна бесценета? Да им помогне на овие луѓе, како и секогаш, Фотошоп брза.

Замислете ситуација: supвездите пристигнаа во вашиот град - вашите идоли, секогаш сте сонувале да ги гледате. И тогаш се случи чудо - не само што успеавте да го купите последниот билет, туку сепак успеавте да фотографирате со Легендата. Но, за жал, личноста кого сте побарале да ве фати се чини дека ја презела камерата за прв пат во животот.

И што се случи? Фотографијата е бучна, неодредена и нејасна. Ако се најдете во таква ситуација или имате фотографија од која би сакале да го отстраните шумот, тогаш информациите наведени подолу се за вас.

Поголемиот дел од вревата се појавува кога фотографиите се прават ноќе. Кои се некои начини да се отстрани дигиталниот „шум“?

За да ги тестирате двата начина за кои ќе научите во моментов, оставете да доставите фотографија со тест:

Метод број 1. Филтрирајте прашина и гребнатини

Филтерот Прашина и гребење отстранува мала количина на бучава од фотографија.

За да го примените овој филтер:

  • отворете ја фотографијата во фотошоп
  • одете во менито Филтер - Бучава - Прашина и гребнатини ... (Филтер - Бучава - Прашина и гребнатини)

(Филтер - Бучава - Прашина и гребнатини)

  • играјте со поставките. Зголемете го параметарот на радиусот. Колку е поголем радиусот, толку е помека фотографијата. Важно е да се најде компромис - извадете ја вревата, но не претворајте повеќе или помалку јасна слика во маглива.

Важно е да се најде компромис - извадете ја вревата, но не претворајте повеќе или помалку јасна слика во маглива

Метод број 2. Филтер Намалување на бучавата

За да го примените овој филтер:

  • отворете ја фотографијата во фотошоп
  • одете во менито Филтер - Бучава - Намалување на бучавата ... (Филтер - Бучава - Намалување на бучавата)
  • повторно играјте со поставките. Повлечете ги лизгачите напред и назад и видете што се случува. Веднаш штом ќе ви се допадне резултатот, кликнете OK.

Како и во случајот со филтерот Прашина и гребнатини , овој филтер исто така ја омекнува сликата, но ја прави малку поинаку. Може да се обидете да ги примените двата филтри одеднаш.

Покрај тоа, ако по професија треба секој ден да исчистите фотографија од разни пречки, тогаш има такви додатоци Ник колекција Дфине и Депоа Топаз - Тие се специјално дизајнирани да отстранат бучава од фотографијата.

Се гледаме во следната лекција!

И, ако фотографијата испадна бесценета?
И што се случи?
Кои се некои начини да се отстрани дигиталниот „шум“?