+38 (093)  990-30-70

Новости

Королевский бал у Вас дома

Радио контролниот хеликоптер не се полни.

 1. Хеликоптерот не реагира на командите од контролниот панел
 2. Проблемите со батеријата се чести причини за дефекти.
 3. Контролниот панел не се вклопува во хеликоптерот

Конечно имате еден помалку негуван сон - купивте  хеликоптер за далечинско управување

Конечно имате еден помалку негуван сон - купивте хеликоптер за далечинско управување . Тука е пред вас - толку убава, толку брилијантна, толку долгоочекувана. Време е да го стартувате моторот. Но, нешто не е во ред. Моторот е тивок, ножевите не се движат, светлата не трепкаат. Играчката најавува штрајк. Радио контролиран хеликоптер не работи, донесувајќи огромен огорченост за вас или вашите деца. Ајде да ги анализираме главните проблеми што би можеле да предизвикаат таква реакција.

Хеликоптерот не реагира на командите од контролниот панел

Најбанален во оваа ситуација - заборавивте да го вклучите моделот. Да, тоа се случува. На пример, не го видете малиот прекинувач за вклучување / исклучување на самиот модел и се обидувате да го подигнете ротирачкиот ротор во воздухот.

Друга честа причина кога хеликоптерот не сака да лета (далечинскиот управувач не реагира на команди) - недоволен број на батерии. Проверете повторно опис на тоа колку батерии треба да бидат во далечинскиот управувач и како се инсталирани.

Слабиот контакт меѓу батеријата и далечинскиот управувач исто така може да доведе до проблеми. Проверете дали дијаметарот на батериите се совпаѓа со конекторите и дека има добар пропетен притисок (без празнини помеѓу крајот на батеријата и металниот контакт). Ако сè е во ред, осигурајте се дека ламелите не се оксидираат или деформираат.

Проблемите со батеријата се чести причини за дефекти.

Ако радио контролиран хеликоптер не се полни, најпрво проверете дали прекинувачот за вклучување на играчката не е во позиција "Off". Ова не е само копче за напојување. Во положбата "Вклучено", батеријата и моторот се поврзани. Во положбата "Off", батеријата е поврзана со конекторот за полнење.

Бидете сигурни да ги прочитате упатствата пред да го користите хеликоптерот, треба да имате детален опис за тоа како да наплаќате радио контролиран хеликоптер. Исто така постојат и некои општи правила што треба да ги знаете:

 • Хеликоптерот мора да биде исклучен (во "исклучување" позиција)
 • Обично времето за полнење на хеликоптерот е наведено во упатствата, но може лесно да се пресмета независно. Поделете ја вредноста на капацитетот на батеријата (mAh) од моменталната јачина на полнежот (mAh). На пример, 1500 mAh / 500 mAh = 3 часа.
 • Оптичкото време за полнење хеликоптер преку USB е 40-70 минути.
 • Хеликоптерот треба да се наполни веднаш штом ќе забележите дека уредот нема доволно моќ да полета.
 • Li-Po батериите не треба целосно да се испуштаат.

Ако не сакате вашиот летачки пријател да ја изгуби својата работна способност предвреме, никогаш не ја полните батеријата подолго од препорачаното време. Прекумерното полнење кое го надминува времето потребно за ова (на пример, цела ноќ) може да ја оштети батеријата пред време, и таков случај на неуспех не се смета за гаранција. Исто така е неопходно да се осигура дека хеликоптерот не лежи долг испуштен. Ако денес полетате, испуштете ја батеријата, но во наредните 3-4 дена не планирате повторно да го користите моделот, задолжително наполнете ја батеријата.

Вашиот радио хеликоптер може да не се полни заради дефект или фабричко производство на самата батерија. Во овој случај, треба да се свртиме кон нашата продавница и да земеме друга батерија.

Контролниот панел не се вклопува во хеликоптерот

Ова е уште една честа ситуација кога радио хеликоптер не работи. Во овој случај, постои универзален алгоритам на дејства:

 1. Исклучете го напојувањето на далечинскиот управувач и на хеликоптерот
 2. Проверете дали антената на контролната табла е "целосно". Можете дури да го закачите или затегнете. Ако антената е телескопска, пренесете ја на целата должина.
 3. Поместете ја рачката за висина (обично лево) до најниската положба.
 4. Вклучете го моделот. LED индексите треба да светнат.
 5. Вклучете го напојувањето на далечинскиот управувач. LED диоди треба да бидат вклучени.
 6. Чекај околу 20 секунди за хеликоптер да ја одреди фреквенцијата или да воспостави инфраред врска.
 7. Ставете го моделот на рамна површина подалеку од странски објекти.
 8. Хеликоптерот мора да биде послушен за контрола и летање.

Ако синхронизацијата не е успешна и радиоконтролираниот хеликоптер сè уште не работи, поместете ја рачката за висина (рачката одговорна за брзината на вртење на завртките) до максималната положба и веднаш вратете се на местото. Ова треба да се направи со одлучувачко, самоуверено, но внимателно движење. Ако завртките почнаа да се одмотаат, успешно го синхронизирате моделот и далечинскиот управувач. Во исто време, ЛЕР на контролната табла треба да престане да трепка и да почне постојано да се вклучува.

Ако сами не можете да ги дијагностицирате причините за дефект на хеликоптерот, контактирајте ги нашите специјалисти. Онлајн продавницата "Планета Хоби" има свој сервис, кој прави поправки на радиоконтролирани модели со различна комплексност. Можете исто така да ги купите потребните резервни делови за радио-контролиран хеликоптер .