+38 (093)  990-30-70

Новости

Увлекательные походы

Многие уже давно запланировали туры, поездки, походы и посещения уникальных мест, чтобы отправиться туда в пору отпусков. Существует масса предложений от организаторов, которые привлекают своими особенностями.

Хорошая туристическая компания

Сначала подошел к концу минувший год, а теперь и рабочий сезон, также приближается к своему завершению. Чем же заняться в пору отпусков? Таким вопросом задается большинство людей, которые весь год

Лечение алкоголизма
Проблема алкоголизма является неким камнем преткновения для славянского народа. Выпить наши люди любят и по праздникам, и из-за горя. Расчет за работу часто до сих пор осуществляется через естественный

Клиника лечение алкоголизма
Как известно, вечных двигателей не бывает, но все моторы разные – модели силовых агрегатов современных автомобилей обладают различным сроком службы, и к тому же у них есть свои характерные неисправности.1

Детский салон Масик
“Найти хорошего стилиста намного труднее, чем успешно выйти замуж”, — утверждают француженки. Итак, вы впервые пришли в салон, сели в кресло, и мастер предлагает вам помыть голову, даже не притрагиваясь

Кодирование от алкоголизма отзывы
На протяжении всей своей жизни люди подвергаются разного рода искушениям и, поддаваясь им рискуют впасть в тяжелую зависимость. Например, чрезмерное потребление спиртных напитков, может привести к алкоголизму,

Суши
Приготовление новых блюд всегда доставляет небольшие трудности, ведь возникает множество вопросов в связи с новым рецептом. Потребление таких блюд также требует не только любознательности, но и определенного

Кухни на заказ Москва
Определить, что родная кухня созрела для замены, очень просто. Если бросается в глаза так называемая «сборная солянка», - мебель из разных комплектов, да еще и потрепанная жизнью, если на лицо облупившиеся

Небидо
Эндогенный тестостерон является самым важным андрогеном в мужском организме и синтезируется, главным образом, в яичках и, в меньшей степени, в коре надпочечников. Тестостерон отвечает за формирование

Цена в официальном интернет-магазине
Если хотите повысить свой профессиональный уровень, вам необходимо браться за сложные заказы. Однако сначала проанализируйте, стоит ли затраченное время заработанных денег: чем дольше вы будете вникать

Королевский бал у Вас дома

Si Treguesi i Ndërprerësit: Përshkrimi

 1. Konceptet themelore të qarqeve elektrike
 2. Llojet e skemave
 3. Emërtimet themelore në diagram
 4. Opsionet për ndarjen e hellit
 5. përfundim

Kërkesat e ESKD për caktimin e çelsave thikë

Emërtimi në ndërprerësin është mjaft i qartë. Është shkruar në ESKD, dhe sistemet e matjeve të huaja janë shkruar në përputhje me standardin ISO. Në të njëjtën kohë, përcaktimi i çelsave në të dyja këto sisteme është pothuajse identik. Por, si zakonisht, ka disa nuanca për të cilat ne tërheqim vëmendjen tuaj në këtë artikull.

Konceptet themelore të qarqeve elektrike

Para analizimit të hartës së një kaloni thikë ose pajisjeve të tjera në diagram, le të merren me disa pyetje. I pari është lloji i qarqeve elektrike, dhe i dyti janë përcaktimet themelore në skemë, të cilat do t'ju lejojnë të lexoni ato.

Llojet e skemave

Para së gjithash, ju duhet ta dini se nëse hapni GOST 2.725-68, i cili ende funksionon në vendin tonë, thjesht nuk do të gjeni atje një pajisje të tillë si kaloni. Për më tepër, do të hasni një koncept të tillë si diagramet me një vijë dhe me shumë vija. Prandaj. para se të kuptojmë se cka përcaktimi i thikës kalon në diagram, le të merremi me vetë skemat.

para se të kuptojmë se cka përcaktimi i thikës kalon në diagram, le të merremi me vetë skemat

Katër Linja e Rrjetit

 • Ne fillojmë bisedën tonë me një diagramë shumëpalëshe, si më të detajuara dhe të sakta. Siç dihet në vendin tonë, një rrjet trefazësh përdoret për të transmetuar energji elektrike. Prandaj, është më e saktë në diagramat që të përcaktojnë çdo fazë me pajisjet dhe pajisjet për të cilat ato janë të lidhura. Kjo skemë quhet një tre rreshta.

Diagrami i rrjetit elektrik me tre rreshta

 • Në rrjetet e tensionit të ulët, përveç tre fazave, ka pothuajse gjithmonë një dirigjent N ose PEN. Kjo është, katër tela. Prandaj, skema bëhet katër rreshta.
 • Përveç kësaj, ka rrjeta të tensionit të ulët që përdorin pesë tela. Tre prej tyre janë faza, një është zero - N dhe një prej argumenteve mbrojtëse është PE. Për të shfaqur një skemë të tillë, duhet të përdorni një skemë me pesë rreshta.
 • Për një rrjet njëfazor, në përputhje me standardet e ПУЭ, duhet të përdoren tre tela - faza, zero dhe mbrojtje tokësore. Pra, skema duhet të jetë tre rreshta. Por shpesh, si në video, për një rrjet me një fazë, përdoret një qark me dy rreshta kur vetëm faza dhe zero telat shfaqen në qark.
 • Pothuajse gjithmonë, një qark me dy linja përdoret për të shfaqur qarqet që veprojnë në rrymë të drejtpërdrejtë. Në fund të fundit, për funksionimin e një skeme të tillë, ne kemi nevojë për dy dirigjentë - "+" dhe "-".

Skema e njëjtë, por në një version të linjës së vetme

 • Natyrisht, skemat e tilla me shumë rreshta janë shumë më të sakta, por udhëzimi lejon përdorimin e një skeme me një vijë. Çfarë është ajo? Një diagram me një vijë është një lloj i hartës së një rrjeti elektrik në të cilin të tre fazat, si dhe përçuesit zero dhe mbrojtës të tokëzimit, nëse janë të pranishëm, përfaqësohen nga një dirigjent i vetëm.

Diagram me një vijë me imazhin e transformatorëve të rrymës - TA në një version me tre rreshta

 • Skema të tilla janë shumë të përshtatshme kur shfaqen rrjeta të mëdha elektrike, ku nuk ka dallime në skemën e fazave të ndryshme. Dhe edhe nëse ekzistojnë dallime të vogla, shpesh përdoret parimi, ku shumica e skemës është një rresht, dhe një pjesë e veçantë, për shembull, me tre rreshta.

Emërtimet themelore në diagram

Çdo ndërprerës elektrik elektrik, ose ndonjë pajisje tjetër, ka një numër simbolesh, të kuptuarit e të cilave do të ofrojë mundësi për të lexuar qarkun.

Në artikullin tonë do t'i shohim ato kryesore. Të gjitha këto rregulla janë të shkruara në rregullat e instalimeve elektrike dhe janë të detyrueshme për të gjitha skemat.

Përcaktimi i përçuesve fazor

Le të fillojmë me përcaktimin e përçuesve fazor. Duhet të jetë ose letër ose ngjyrë. Fijet e fazës janë përcaktuar me simbolet A, B, C ose të verdhë, të gjelbër dhe të kuq, respektivisht.

Kushtoj vëmendje! Shpesh, përcaktimi i përçuesve fazor mund të gjendet si L1, L2 dhe L3. Ky përcaktim nuk është parashikuar për PUE, por shpesh gjendet në kompanitë e huaja. Dhe ekspertët tanë vendas shpesh e miratojnë këtë metodë të përcaktimit.

 • Dirigjent zero përcaktuar me - N. Shpesh, në vend të caktimit të shkronjave, përdoret një notim me ngjyrë - blu.
 • Përcjellësi tokësor mbrojtës është përcaktuar - PE . Për skemat e ngjyrave, tregohet në të verdhë-jeshile. Por meqenëse çmimi i skemave të ngjyrave është pak më i lartë, më shpesh ka vetëm një përcaktim letre të fazave dhe përçuesve mbrojtës.

Përcaktimi i përçuesit zero dhe mbrojtës

Kushtoj vëmendje! Mjaft shpesh në skemat që mund të përmbushni PEN-un. Na tregon se para nesh është një dirigjent i kombinuar i tokëzimit mbrojtës dhe tela neutrale. Ato janë të shënuara me ngjyrë blu me vija të verdhë-jeshile në skajet. Por në skema ky rregull shpesh injorohet.

Përcaktuesit e Përcjellësve DC

Sa për qarqet DC, këtu gjithçka është disi ndryshe. Venat pozitive dhe negative janë përcaktuar përkatësisht "+" dhe "-". Një përcaktim ngjyre, përkatësisht - kuqe dhe blu. Përçuesi zero është përcaktuar nga M dhe duhet të ketë ngjyrë blu.

Opsionet për ndarjen e hellit

E pra, tani jemi gati të çmontojmë kalimin dhe përcaktimin në diagramin e këtij elementi. Për qartësi më të madhe, të gjitha opsionet për notacionin që kemi tabeluar.

Për qartësi më të madhe, të gjitha opsionet për notacionin që kemi tabeluar

Ndërprerësi i një qarku të vetëm

Edhe nëse e tërheq skemën me duart tuaja, duhet t'i përmbahesh rregullave të caktuara. Këto standarde mund t'i shihni në fotot tona. Para se të caktoni kalimin e thikës në një diagram me një vijë, ose në diagramet shumë-line kur instaloni një kaloni thikë vetëm në një nga fazat. Edhe nëse e tërheq skemën me duart tuaja, duhet t'i përmbahesh rregullave të caktuara

Kalimi me tre faza me ndërprerje të njëfazëshme

Në çmontimin e çelsave, ne kemi vërejtur tashmë se në një version trefazor, ato mund të përmbajnë një shirit në rritje, i cili siguron mbylljen e njëkohshme të të tre fazave dhe nuk e ka atë. Kjo foto tregon një kaloni me mundësinë e ndërprerjes. Në çmontimin e çelsave, ne kemi vërejtur tashmë se në një version trefazor, ato mund të përmbajnë një shirit në rritje, i cili siguron mbylljen e njëkohshme të të tre fazave dhe nuk e ka atë

Kalimi me tre faza me kontrollin e të tre fazave

Nëse kaloni me tre faza ka këtë shirit, atëherë duhet të reflektohet në diagram. Prandaj, në të tre ose më shumë qarqe lineare, kjo shirit shfaqet. Kjo është, ne kemi një kalim me switching njëkohësisht të të tre fazat.

Kujdes: Këtu do të doja të theksoja se ndrron dyfazorë në mënyrë të ngjashme. Në të cilën, respektivisht, shfaqen dy ndërprerës të lidhur me një shirit. Në mënyrë që të mos mbetemi tabelën tonë, ne nuk do të tregojmë një përcaktim të tillë të shkelësit në diagram.

Në mënyrë që të mos mbetemi tabelën tonë, ne nuk do të tregojmë një përcaktim të tillë të shkelësit në diagram

Shkyçës me tre rrugë

Një opsion i veçantë është përcaktimi i të ashtuquajturave ndërprerës të hedhjes. Këto janë çelsat e thikës që kanë tre pozicione - "në" pozicionin 1, "në" pozicionin 2 dhe "off". Si tregohet një kalim i tillë në diagramin me tre rreshta, mund të shihni në figurën më poshtë. Një opsion i veçantë është përcaktimi i të ashtuquajturave ndërprerës të hedhjes

Kaloni kaloni në diagramin e vijës së vetme

Emërtimi në llojet e kalimeve të ndërprerësve për diagramet me një vijë është treguar në figurën në të majtë. Dallimi i vetëm është se jo të gjitha tri fazat janë treguar, por vetëm një mesatarisht mesatar. Emërtimi në llojet e kalimeve të ndërprerësve për diagramet me një vijë është treguar në figurën në të majtë

Tranzicioni nga diagrami me një vijë në tre rreshta

Ne kemi thënë tashmë se në disa raste mund të ballafaqohesh me kalimin e një skeme me një vijë në një linjë shumë lineare. Caktimi i ndërprerësit në qark elektrik është vetëm një opsion i tillë. Ne kemi thënë tashmë se në disa raste mund të ballafaqohesh me kalimin e një skeme me një vijë në një linjë shumë lineare

Ndërprerësi me fazë të mbyllur "C" në funksionim normal

Kushtoj vëmendje! Në të gjitha opsionet e mësipërme me kontrollin e kontrollit fazor të kalimit të thikës, është e mundur të lidhni një ose disa elemente, të cilat sinjalizojnë pozicionin normalisht të mbyllur. Pra, në kushte normale të funksionimit, këto çelsa thikë duhet të ndizen dhe elementët e treguar të hapur duhet të çaktivizohen.

përfundim

Një kalim në diagramin e instalimeve elektrike dhe përcaktimi i elementëve të tjerë në diagram, mund të ketë shumë ndryshime. Kjo është si për shkak të karakteristikave të skemës së skemës, ashtu edhe të detyrave që hasin dizajnerin. Por në çdo rast, ata i përmbushin standardet e ESKD dhe i binden një rregulli të vetëm që mund të kapësh lehtësisht nga emërtimet më të zakonshme të dhëna prej nesh.

Çfarë është ajo?