+38 (093)  990-30-70

Новости

Королевский бал у Вас дома

GIF на винил: како да се направи слушање на винил поинтересна со помош на фениккискоскопи

Phenakiistiskop дома, или како да создадете необични и убави анимации на винилските записи преку оптичка илузија.

Во 1832 година, белгискиот научник Џозеф Плато измислил уред кој користел подвижни слики за да создаде сложени анимации. Белгијците го нарекле уредот создаден како фенакискоскоп. Во приближно исто време, виенскиот професор по геометрија, Симон фон Штамфер, измислил сличен механизам, наречен стробоскоп.

Phenakiisciscopus работи со упорност - инерција на човечкиот вид. Кога пред човек со голема брзина доследно има предмети, нашите очи немаат време да се фокусираат на секој од предметите, што доведува до ефект на движење.

Самиот Платон го објасни принципот на работа како што следува:

[jaw_quote author = "Џозеф Плато, 1833"] Машината се состои од картон-диск со дупки што се сечат во неа. Бројките се извлекуваат на едната страна од дискот. Кога дискот се ротира околу оската пред огледалото, бројките што се гледаат во огледалото низ дупките на дискот не се вртат со дискот, туку, напротив, се појавуваат сосема независни и прават движења својствени за нив. [/ Jaw_quote] [jaw_clear]

Американски дизајнер Дру Тетови пишува за списанието MAKE инструкции објаснувајќи како да постигнете сличен ефект дома. Ќе ви треба винил плеер, видео камера и малку упорност.

Дизајнерот подготви неколку шаблони кои работат на различни брзини на репродукција (видете го крајот на статијата). За да го набљудуваат ефектот на анимација, доволно е да се испечати шаблонот, да се прават парчиња по должината на линиите во центарот, да се постави образецот над плочата и да се насочи светилката или светилката на неа. Метри забележува дека ефектот најдобро се манифестира кога се користат повеќе извори на светло насочени кон плочата од различни страни, бидејќи посветла светлина, толку појасна е сликата.

Фокусирајќи се на една точка на записот од винил, очите "го измамат" мозокот, што ќе предизвика појава на подвижни слики. За поубав ефект, американскиот советува да го погледне винилниот диск преку камерата на паметен телефон или било која друга камера која работи со рамка од 30FPS.

Фенакистичкиот и фотоапаратот "измамуваат" поглед поради стапката на рамката: камерата ги "намалува" сликите што се спојуваат во слоеви. Штом се ресетира стапката на рамката, се создава ефектот на промена на сликите.

За да креирате сопствен модел, ќе ви биде потребна тркалезна решетка поделена на 24 еднакви делови, како и плоча со брзина на вртење од 78 вртежи во минута. Сликата сместена во мрежата треба да биде вертикална.

Тркалезна мрежа за идна анимација.

Можете да креирате шема користејќи Adobe Illustrator или друг сличен софтвер. Активирајте ја алатката Правоаголна мрежа и повлечете мрежа од 24 "× 4" во која големината на една ќелија е 1 "× 4". Секоја ќелија е посебна рамка на идната шема.

Мрежа од 24 "× 4" клетки со поставен модел.

Tets користи цртеж со колона од чад, ставајќи го само дното на сликата во првата ќелија, и целиот цртеж во последната ќелија. Дизајнерот ги исполнил меѓупроизводните клетки со функцијата Blend. За да го направите ова, едноставно одберете ги стартните и крајните објекти, а потоа одете во Object> Blend> Make мени. Не заборавајте да го погледнете менито Објект> Размислете> Опции за мешавина, во кое во полето "Растојание" го поставите параметарот "Определени чекори" на 22, во зависност од бројот на празни ќелии оставени.

Принципот на поставување на сликата во сите клетки на мрежата.

Кога ќе се полнат сите ќелии, одете во Object> Expand и поделете ги рамките во одделни објекти. Подесете го офсет и позицијата на секоја рамка според вашиот вкус, а потоа направете позадината на сликата транспарентна. Повлечете ги сите објекти во прозорецот со четките - Illustrator ќе создаде нова четка.

Сега нацртајте круг со дијаметар од 6 "(15,2 см) и користете ново создадената четка. Ако сакате, можете да ја користите четката неколку пати за да добиете необична илустрација.

Ако сакате, можете да ја користите четката неколку пати за да добиете необична илустрација

Завиткана мрежа со шема шема.

По завршувањето на цртежот, додадете круг со дијаметар од 0,285 "(0,7 cm) во центарот на цртежот - ова ќе создаде дупка за да го поправи цртежот на иглата на плеерот. Сè што останува сега е да ја испечатите сликата и да ја ставите на плочата на врвот на евиденцијата.

Конечниот резултат.

[jaw_panel_box panel_title = "Слика Шаблони за Фестивалот на Дру Тетови" message_style = "info"]

Шаблон за чад бомба

Танцет ливчиња шема

Три кружни обрасци [/ jaw_panel_box] [jaw_clear]