+38 (093)  990-30-70

Новости

Королевский бал у Вас дома

Што е регион во DotA?

Годишниот турнир од Valve, The International, се служи како е-спортски верзија на Олимписките игри

Годишниот турнир од Valve, The International, се служи како е-спортски верзија на Олимписките игри. Сепак, додека на Олимписките игри постојат ограничувања поврзани со државјанството на учесниците, во DotA овие граници се многу помути.

Тимови од четири региони - Америка, Југоисточна Азија, Европа и Кина се натпреваруваат за правото да учествуваат во мајор или ТИ. Сепак, повеќето од овие натпревари се онлајн. Командите, во повеќето случаи, се ограничени на тие. дел-пинг. Покрај тоа, одлуката за нивното учество во регионалните квалификации се зема директно од Венве.

За Вентил, регионалната поделба првенствено беше поврзана со логистиката на настаните, наместо со обид да се развие нивото на игра низ светот, обезбедувајќи еднакви услови за сите региони. Тимовите можат да вклучуваат играчи од различни националности, а организацијата која ги претставува може да се наоѓа на друг континент. Овие фактори ја прават дефиницијата за "дома" регионот на тимот многу тешка задача. На пример, комплексноста е многу стара американска организација, но имаше три играчи од Шведска во овој тим во ТИ. Составот на дигиталниот хаос на ТИ6 вклучуваше украински, американски, сириски, дански и македонски. Во овој случај, двата тима се сметаат за американски и учествуваа во американските квалификации.

Регионалните рестрикции стануваат уште нејасни кога тимовите почнуваат да се движат посебно во други региони за период на квалификации за да имаат поголеми шанси за успех.

Во интервју за SingSing на Dotablast , тој искрено одговорил зошто европскиот тим Каипи одлучил да игра во американските отворени квалификации за бостонскиот мајор. Американските тимови се послаби. "Нивото на игра е пониско. Само погледнете: дури осум екипи немаа доволно регионални квалификации", додаде тој.

Ниското ниво на игра во Америка е добро позната тајна. Тим ProDota објави желбата да игра во американските квалификации, осврнувајќи се на нечесноста на системот, презаситеноста на тимовите од европскиот регион и "очигледна разлика во нивото на игра меѓу Европа и Америка". Во Америка, не само што има помалку тимови, но нивото на игра е значително помало. Тимот ProDota лесно ја освои отворената квалификација, но загуби во главниот рулет.

Тимската тајна за време на квалификациите за ТИ6 на ист начин ја донесе одлуката за учество во европските квалификации. Играјќи во Америка, тие ќе треба да се сретнат со злобните гении додека сеуште се наоѓаат во отворена фаза на избор за тимови. Несомнено, двата тима се прилично исклучок - таквите тимови ретко паѓаат во отворени квалификации.

Отворените квалификации ветуваат дека секој има шанса да влезе во Интернационалата. Во реалноста, оваа шанса е неверојатно мала. Победници речиси секогаш доаѓаат од познати тимови, кои поради некоја причина не можеа да добијат директна покана. Понекогаш причината е многу заслужена - тимот не можеше да се докаже на пауза помеѓу големите турнири. И понекогаш нема доволно место во турнирната мрежа.

Поради тоа, многу стари професионални тимови се наоѓаат во отворени квалификации, каде што ги уништуваат сите надежи на младите тимови. Кој знае колку потенцијално талентирани играчи биле разочарани во DotA откако отидоа преку тимска тајна и злобни гении во Европа и Америка? Покрај тоа, се поставува прашањето: дали е важно дека овие тимови ја изгубиле својата шанса да се изјаснат со губење на тим од друг регион?

Натпреварите треба да доведат до здрава конкуренција. Постои причина зошто региони со ограничен број на врски, како што се Југоисточна Азија и Јужна Америка, обично се влошуваат на меѓународни LAN турнири. Тие можат да се практикуваат само меѓу себе. Дури и кинеските тимови кои историски живееле одвоено од надворешниот свет, почнаа да ја сфаќаат потребата да се натпреваруваат со тимови од други региони. Истото важи и за Азија како целина: корејскиот тим на МВП Феникс стана најсилен претставник на Југоисточна Азија во меѓународните мрежи во изминатите две години, главно поради искуството на меѓународните турнири.

DotA е ист насекаде, без оглед на регионот во кој се игра. И сепак, секој регион има свои специфики. И покрај фактот дека границите во моментов се многу нејасни, секој регион ја задржува својата единственост. Ова е очигледно за секој играч кој играл во различни региони. Кинезите играат една DotA, Европејците играат друга, ЗНД играат трета. Пинг создава еден вид "природни граници" помеѓу регионите, дозволувајќи им на регионалниот идентитет да се развива понатаму, и покрај фактот што сите тимови се учат едни од други.

Еден од проблемите што ги решил овој систем беше тоа што регионите беа сфатени исклучително широко. Европскиот регион ги вклучуваше Европа и ЗНД; Америка - Јужна и Северна Америка. Југоисточна Азија сѐ уште е застапена од Малезија, Филипини, Кореја итн., Но, очигледно, првите чекори кон зачувување на идентитетот се уште се преземени.

Во моментов, "дома" регионот на тимот е регионот каде што тимот има најмалку висок пинг. Ниското пинг е од витално значење за основните квалификации, иако многу силни тимови може да игнорираат мали одложувања кога играте против слаби противници. Состојбата со отворени квалификации во моментот е многу различна од онаа што претходно беше. Пред квалификациите беше шанса младите тимови да се изјаснат. Сега тоа е начин за помоќните тимови да ги игнорираат проблемите со постоечкиот систем и нерамнотежата во бројот и квалитетот на тимовите во различни региони.

Кој знае колку потенцијално талентирани играчи биле разочарани во DotA откако отидоа преку тимска тајна и злобни гении во Европа и Америка?
Покрај тоа, се поставува прашањето: дали е важно дека овие тимови ја изгубиле својата шанса да се изјаснат со губење на тим од друг регион?