+38 (093)  990-30-70

Новости

Королевский бал у Вас дома

[+ Відео] Чому ми не святі?

Чому віруючі не живуть свято? Хочеться, щоб життя православних була безсумнівним прикладом і ідеалом для оточуючих - а часто буває зовсім навпаки. Чому так відбувається, як розбудити свою совість, чи можна розбудити совість оточуючих - про це розповідає священик Сергій Круглов.

Багато - і критики Церкви, і самі люди церковні - нарікають на те, що християни не живуть свято, далекі від того ідеалу, який самі ж і задають, закликають рівнятися на нього людей зовнішніх і нецерковних, і дуже часто людей зовнішніх і нецерковних під цей ідеал навіть «стрижуть», як на прокрустове ложе, а самі такими не є.

Про це сказано і написано дуже багато. Мені б хотілося згадати одну просту річ, про яку часто забувають, хоча все її знають: про те, що святість і праведність - це не зовсім одне й те саме.

Так, звичайно, люблять відмовлятися все грішники. Коли їх викривають у гріхах, вони відразу починають ухилятися і говорити: «А ось ми не праведники, а святі!» - початкова презумпція святості.

» - початкова презумпція святості

Священик Сергій Круглов

І дійсно, святі - це власности Божої, відокремлені від світу. Якщо ми бачимо перед собою людину, яка вже за своїм статусом є християнином, відокремленим від всього світу, узятим Богом на спадок, і не відповідає ідеалу святості, то таку людину треба пожаліти подвійно, тому що святим завжди бути важче, ніж несвятим. Бути взятим на спадок від світу - це завжди якесь додаткове страждання, якийсь прес. Це важко, просто кажучи.

Чому люди, християни, цього не відповідають? Багатьом з християн здається, що були якісь кращі часи, якийсь золотий вік, в якому святості було більше, люди були міцніші, небо було вище, трава була зеленішою. Так це чи ні, насправді, ніхто не знає. Було це так чи ні? Чи були колись часи більш міцної віри?

Відомо тільки одне: що Церква, як і людина, теж має свій вік. Адже Церква - тіло, Тіло Христове, тобто людське. У нього був час юності, час зрілості. В юності любов була міцною, було горіння духу. Потім відбулися в житті всякі події, і не тільки тіло Церкви, а й саме людство постаріло, зносилося ...

А любов нікуди не поділася, вона залишилася, просто на неї занадто багато наклалося за всю минуле життя людини.

А святість визначається як раз цієї любов'ю, горінням духу до Христа.

Це був час, коли створювалися цілонічні, і цілонічні ці були не просто двогодинним стоянням у храмі, а всю ніч. Люди були готові день і ніч перебувати разом, тому що вони любили Христа, вони слухали про Нього, вони говорили про Нього, вони переломлює хліб, освячували вино, здійснювали Євхаристію .

Так само хлопець вдень і вночі стоїть біля будинку дівчини, дивиться у вікно, пише смс-ки. Проходить час. Може бути, все закінчилося добре, і вони одружилися. Або все завершилося не дуже добре - вони розлучилися. Якщо вони одружилися, все входить в своє русло, він перестає стирчати під вікнами, забуває день весілля. Якщо вони розлучилися, то все закінчиться добре вже з іншою дівчиною, і він забуде день весілля з нею ... зате з'явиться щось інше.

Тому не живуть свято християн шкода.

Все йде так, як воно йде. Ніхто з нас не гідний похвали, все гідні тільки жалю. І особливо святі - взяті Богом на спадок.

Дуже часто запитують: «Як пробудити свою совість ? Що з цим охолодженням робити? »

Я думаю так: якщо людина вже задався питанням, як пробудити свою совість, то вже дві третини шляху пройдено. Совість вже прокинулася. Все інше доробить Господь, і особисті зусилля людини. Тому що, якщо людина ставить запитання, як пробудити совість, він обов'язково знайде спосіб до її пробудження.

photosight.ru. Фото: Михайло Трахтенберг

Він буде мучитися, переживати, розуміти, що раз щось всередині болить - хай не совість (вона спить, її немає, я безсовісний), а душа - значить, там щось живе. Ось з цього живого і виросте совість, навіть якщо її немає.

Якщо людина задався таким питанням про себе, це чудово. А ось коли людина задається таким питанням про інших: «Що робити, щоб пробудити совість в моїх дітях, в мого чоловіка?» - тут я не знаю, що робити. Можна зловити ближнього свого, зробити йому лоботомію, щоб він став слухняним.

Приходить жінка, каже: «Батюшка, як мені чоловіка в храм привести?» Як-як? .. Палицею по голові дати, як відвернеться, а поки валяється у відключці, зв'язати і привезти в багажнику. Така православна «Расчлененка».

Як ти його приведеш? Не знаю. Людина - це сама велика загадка. Той самий камінь, який Господь створив і підняти не може, про який Він спотикається весь час.

І точно таким же каменем наш ближній є не тільки для Бога, але і для нас. Що з ним робити? Кохати. Любов'ю чогось можна домогтися. А всім іншим - невідомо.

З любов'ю інше. Пробудити чиюсь совість любов'ю можна, але невідомо, коли це станеться; невідомо, чи залишишся ти сам живий в процесі цього люблених; далеко не факт, що ти отримаєш в результаті не те що винагорода або подяку, а хоча б перепочинок на п'ять хвилин в процесі цієї роботи над ближнім. Тобто любов - це справа нудне, ріскованнное, небезпечне.

А інших способів пробудити в ближньому своєму совість я не знаю.

Читайте також:

Словник Правміра - Совість

Старець Ілля про совість

Схиархимандрит Ілій (Ноздрин)

Господь дав нам закон, Святе Письмо, Божественне одкровення, але раніше цього Господь вклав в людину свій Божественний голос, який називається совість.

природа совісті

Єпископ Олександр (Мілеант)

Кожна людина знайомий зі своїм внутрішнім голосом, якій то його дорікає і як би гнітить, то заохочує і радує. Це тонке вроджене моральне почуття називають совістю. Совість - це свого роду духовний інстинкт, який швидше і ясніше розрізняє добро від зла, ніж розум.

Чому віруючі не живуть свято?
Чому люди, християни, цього не відповідають?
Було це так чи ні?
Чи були колись часи більш міцної віри?
Що з цим охолодженням робити?
А ось коли людина задається таким питанням про інших: «Що робити, щоб пробудити совість в моїх дітях, в мого чоловіка?
Приходить жінка, каже: «Батюшка, як мені чоловіка в храм привести?
» Як-як?
Як ти його приведеш?
Що з ним робити?