+38 (093)  990-30-70

Новости

Королевский бал у Вас дома

Најдете ја функцијата iPhone, iPad или Mac - од А до Ш

  1. Прелиминарна подготовка на iPhone
  2. Вклучете го Find My iPhone
  3. Како да најдете краден iPhone?
  4. Што прави функцијата Најди iPhone?
  5. Може ли да го најдам мојот iPhone кога GPS е оневозможен?
  6. Како активира-заклучување работи на iOS 7?
  7. Во заклучок

Си ја заборавивте скапата iPhone со еден тон чувствителни податоци

Си ја заборавивте скапата iPhone со еден тон чувствителни податоци? Не грижете се, можностите на Cloud Cloud услугата iCloud iOS и мобилниот оперативен систем ќе ви помогнат ако не го најдете вашиот изгубен уред, а потоа ги бришете вашите лични податоци или целосно блокирајте iDevice. Со цел iPhone да биде изгубен поради една или друга причина, функцијата Find My iPhone помага да ги пронајдете, избришете или ресетирате поставките на уредот, мора да извршите неколку подготвителни чекори.

Прелиминарна подготовка на iPhone

За почеток, неопходно е да се вклучат т.н. Ограничувања. За да го направите ова, одете во Поставки - Општо - Ограничувања и двапати внесете ја лозинката, што нема да биде тешко да се запомни. Најдете го делот за приватност во листата со ограничувања и допрете ја линијата за геолокација. Проверете го полето за "Забрани промени". На истата страница отидете во "Најди iPhone" и осигурајте се дека прекинувачот покрај "Иконата во менито за статус" е исклучен. Ова ќе помогне да се задржи тајната на фактот дека функцијата за геолокација е овозможена на вашиот уред.

Вклучете го Find My iPhone

Се вклучува функцијата "Најдете мојот iPhone" во Поставки во iCloud менито. Бидете сигурни дека во ова мени прекинувачот спротивно на Find iPhone е во позиција "Вклучено".

Како резултат на горенаведените акции, во случај на губење на вашиот уред, напаѓачот, ако уредот бил украден, нема да може да ја оневозможи функцијата "Најди iPhone" и дека уредот има пренасочено геолокација нема да биде познат. Кога ќе го поврзете вашиот изгубен уред на интернет, без разлика дали тоа е 3G конекција или преку Wi-Fi, лесно е да се одреди нејзината локација.

Како да најдете краден iPhone?

Може да пронајдете изгубен или украден iPhone, за кој е активирана функцијата Најди iPhone, од кој било друг уред што работи на iOS, компјутер или оперативен систем X.

Да претпоставиме дека немате друг iOS уред и обидете се да го пронајдете вашиот iPhone користејќи десктоп алатки. За да го направите ова, вашиот компјутер мора да има врска со World Wide Web.

Во било кој достапен прелистувач, одете на iCloud.com веб-страницата и внесете ја вашата Епл проект и лозинка за да ја. Забележете дека ако друг Apple ID од оној што сте го внеле во прелистувачот бил поврзан во поставките iCloud, ништо нема да функционира. Во iCloud, мора да ги внесете оние ингеренции кои беа поврзани со iCloud на изгубен iPhone.

Во интерфејсот на пребарувачот iCloud одете на апликацијата Најди iPhone. Во централниот дел од страницата, Картата на светот ќе биде вчитана со најновата локација на Вашиот уред со активна Интернет конекција.

Во централниот дел од страницата, Картата на светот ќе биде вчитана со најновата локација на Вашиот уред со активна Интернет конекција

Во паѓачката листа "Сите уреди" се прикажуваат сите уреди поврзани со вашата iCloud сметка (исто така позната како Apple ID). Ако моментално сте поврзани на Интернет од украден iPhone, уредот ќе биде обележан со зелена ознака во листата.

Ако моментално сте поврзани на Интернет од украден iPhone, уредот ќе биде обележан со зелена ознака во листата

Што прави функцијата Најди iPhone?

Јаболкото "јаде леб" не е залудно. Функцијата Најди iPhone може да испрати звучен сигнал до изгубен уред, порака (содржината на пораката може да се постави лично) на екранот за заклучување дека iDevice е изгубен, што укажува на телефонскиот број за контакт (за "нашиот брат" не е релевантен), блокирајте го уредот со лозинка ги брише сите лични податоци и лични поставки.

Бидете внимателни: по бришењето на податоците и враќањето на поставките на фабричките поставки, веќе нема да може да се следи.

Може ли да го најдам мојот iPhone кога GPS е оневозможен?

Кога услугата за прецизност е оневозможена (поставувања-основни-ограничувања-прецизност-исклучување на геолокациската услуга), локацијата на дури iPhone поврзан на Интернет не може да се одреди, затоа осигурајте се дека е невозможно да се оневозможи прецизност без да се внесува лозинка за ограничувања.

Дури и ако услугата за прецизност е оневозможена, функцијата Find iPhone на изгубениот iPhone може да испраќа аудио сигнали, да испраќа системски известувања со кориснички дефинирана содржина или целосно да ги избрише личните податоци и да го врати iPhone на фабрички поставки.

Дури и ако услугата за прецизност е оневозможена, функцијата Find iPhone на изгубениот iPhone може да испраќа аудио сигнали, да испраќа системски известувања со кориснички дефинирана содржина или целосно да ги избрише личните податоци и да го врати iPhone на фабрички поставки

Како активира-заклучување работи на iOS 7?

Заклучувањето за активирање во iOS 7 започнува кога ќе го вклучите Find iPhone. Ако заклучувањето е активно, за да го исклучите Find iPhone, избришете податоци од уредот или повторно активирајте го и користете го уредот, прво мора да го внесете вашиот Apple ID и лозинка за сметката.

Функцијата ви овозможува да го заштитите Вашиот уред од употреба на напаѓачите, целосно да го блокирате уредот кога е реставриран. Нема да биде возможно да се користи украден уред со вклучена функција за iPhone, без да внесувате ID на Apple и лозинка.

Важно е да знаете дека во случај сопственикот поради некоја причина да заборави на Apple ID или лозинка, ќе биде невозможно да се ослободи бравата.

Забелешка за сопствениците на Mac компјутери: функцијата Find Mac не вклучува заклучување за активирање.

Во заклучок

Вреди да се напомене, Најди ги на iPhone е, секако, корисна и баран функција. Од една страна, тој ви овозможува брзо и лесно да го пронајдете уредот во канцеларија или во вашата соба со испраќање на звучен сигнал, блокирање на уредот со лозинка, испраќање на корисничка порака до изгубениот уред или целосно бришење на сите податоци и потполно блокирање на iPhone, iPod Touch и iPad. Од друга страна, ако постои можност да го заборавите вашиот Apple ID или лозинка, ќе треба да изберете "помалку од две зла": заштита од кражба или загуба или заштита од апсолутно блокирање на уредот.

Што прави функцијата Најди iPhone?
Може ли да го најдам мојот iPhone кога GPS е оневозможен?
Како активира-заклучување работи на iOS 7?
Како да најдете краден iPhone?
Што прави функцијата Најди iPhone?
Може ли да го најдам мојот iPhone кога GPS е оневозможен?
Како активира-заклучување работи на iOS 7?