+38 (093)  990-30-70

Новости

Королевский бал у Вас дома

Парада на премини - Одење мртов. Епизода 101. Ден на пешачење: епизода 101. Нов ден, на - Автор: Ализеум

  1. Управување
  2. Пролог
  3. Во шумата
  4. Куќа
  5. Фарм
  6. Продавницата
  7. Мотел
  8. На улица
  9. Продавницата

Управување

Играта со поглед од трето лице и нелинеарна заговор. Во зависност од вашите постапки и изборот на фрази во дијалозите, преминот се менува. Не сите фрази влијаат на премин, некои забелешки влијаат врз исходот на крајот на епизодата и играта како целина. Откако избрал таква фраза, во горниот лев агол натписот се појавува приближно како следново: "Клементин се сетил". Во мојот пасус, ќе се фокусирам на фразите кои влијаат на преминувањето. И изборот на фрази кои влијаат на заплетот на играта, јас ќе заминам на вашата совест. Се обрнувам внимание на фактот дека изборот на фрази е даден одредено време. Контрола на играта се врши и од тастатура и глувче копчиња. За да преместите карактер, користете ги копчињата WASD . За да комуницирате со објекти, левото копче на глувчето е. За лизгање на реплики во дијалозите е одговорено тркалото за глушец. Исто така, користете го тркалото за глувчето за да го изберете дејството што планираме да го извршиме со овој или оној објект. Зачувувањето во играта е автоматско.

Пролог

Играта започнува со фактот дека ние, Ли Еверет , возат во полициски автомобил како затвореник. Говорејќи со разговорниот возач, ние избираме било какви фрази. По патот, проверете го ретровизорот. Кога ќе забележиме лице кое одеднаш се појавува пред хаубата, се обидуваме да го предупредиме полицаецот, но без оглед на исходот, несреќата не може да се избегне.

Во шумата

Доаѓаме наоколу и разгледуваме. Ние сме во заклучен автомобил со лисици во наши раце. Проверете го десниот прозорец и кликни го четири пати. Се приближуваме кон прозорецот и излегуваме од автомобилот низ него. Стануваме на нозе, одиме по автомобилот и ги собереме од земјата во близина на автомобилот кертриџ . Ние забележуваме на теренот пушка проверете го и уверете се дека не се наплаќа. Приближно му пријдеме на службеникот и со појасот го отстрануваме куп клучеви. Користете ги копчињата на бравата со лисици за раце. Откачувајќи ги копчињата, подигнувајте ги и повторно припишувајте се до заклучувањето на десниот лисици, а потоа и на заклучувањето на левиот лисица. Веднаш штом ќе се ослободиме од лисиците, офицер, поточно, веќе зомби, ја крева главата и брза кон нас. Од овој момент почнува одбројувањето. Брзо лази до автомобилот и фати пушка. Го ставивме патронот во пушка, но паѓа надвор од нашите раце. Избираме касетата и повторно ја вметнуваме во пушка. Цел на главата на зомби офицерот и пука него. Гледаме мистериозна фигура во растојанието меѓу дрвјата и викне на тоа. Погледнете го видеото.

Куќа

Еднаш во дворот, ќе се кренеме до куќата и одиме до лизгачката стаклена врата. Вртиме во собата низ вратата, потоа тропаме на вратата и, без да чекаме одговор, отворете го и влезете внатре. Проверете го цртежот на децата на решетката лево од вратата. Поминуваме лево и на белата плочка гледаме базен крв. По гледањето на локва, одете во кујната. Паѓаме, застануваме и доаѓаме до фрижидерот во левиот агол на кујната. Ја проучуваме белешката на вратата од фрижидерот и учиме од тоа дека сме во куќата на Маршал, а самата белешка е упатена до медицинската сестра. Отворете ја фиоката од табелата десно од фрижидерот и од тоа извадете токи-токи. Ги пребаруваме останатите кутии, но тие се празни. Пиеме вода од чаша до мијалникот и излеземе во коридорот, каде што одиме до телефонската секретарка и ги слушаме останатите три пораки. Од пораките дознаваме дека родителите одеа да се одморат во Савана и поради некоја неразбирлива причина не им е дозволено да се вратат. Нивната мала ќерка Клементина останала во куќата со својата дадилка. По слушањето на пораките, разговараме со Клементина на радио и откриваме дека таа живее во дрвена куќа. Во овој момент ние сме нападнати од зомби. Следејќи ги инструкциите во играта, постојано притискаме на копчето "Q", и кога ќе се појави буквата "E" на екранот, кликнуваме на тастатурата соодветниот клуч "E". Стартувај, се лизнува и паѓа. Ја победивме ногата на лицето на зомби и бегавме во ходникот, каде што паѓаме повторно. Повторно го победивме чудовиштето, притискајќи ги копчињата означени на екранот. Гледаме како девојката ја отвора стаклената врата и ни се простира. Од рацете на Клементина ние земаме пика и ги победиме зомби пет пати. Разговаравме со девојката, а потоа изберете еден од двата знака:

Ќе побараме помош додека не биде темна.

Излегувај од тука веднаш штом ќе се постави сонцето.

Изборот на фрази влијае врз преминувањето. Авторот на премин претпочиташе да чека за темнината и го избра вториот одговор. Ние ја чекаме ноќта во дрвена куќа, а при ноќта се спуштаме надолу. Одење околу куќата лево, отворање на метални порти и разговор со полицијата. Погледнете го видеото.

Фарм

По пристигнувањето на фарма, Ли се третира со рана на ногата и положи со Клем да спие во хангарот. Во утринските часови, Кени се буди и го воведува своето семејство. Во разговорите изберете било какви фрази. Оставајќи го Clem под надзор на Кејти, преминете на екранот на трактор. Проверете го тракторот, разговарајте со Шон и му понудете помош. Отсекувајќи ги таблата, се враќаме на местото каде што беше оставена Клементина и се обраќаме кон Кени, поправајќи нешто под хаубата на пикап-камионот. Ние им нудиме на Кени помош и разговор за сите теми, избирајќи ги сите фрази што ги сакате. Отидовме во хангарот, каде што разменуваме неколку фрази со Хершел. Слушајќи ги врисоците, истрчавме од хангарот и трчавме до тракторот. Еве ние треба да направиме избор:

1. Спаси го момчето Дик, седи на трактор

2. Зачувај Шон

Јас, авторот на премин, ја одбрав првата опција. Се приближуваме до тракторот, кликниме на Дик, а потоа двапати ги победиме зомби зад оградата. Погледнете видео во кое Шон умира, а ние ја напуштаме фармата.

Продавницата

Пристигнување во Macon, ние сме нападнати од страна на мртвите. Не е познато од каде дојде девојката Лили, нè спасува и почнува да купува. Во долг разговор изберете било какви фрази. Кога Клементина оди во тоалет, зомби ќе ја нападне. Ние брзаме кон девојката за помош. По есента, кликнете на мртов човек, а потоа брзо притиснете го копчето "Q" на тастатурата. Долг разговор започнува повторно со целата компанија, а потоа и таткото Лили паѓа во срцев удар. Сега мораме да влеземе во аптека за нитроглицерин за Лери. Гледајќи наоколу во продавницата. Во преден план забележуваме кутија и погледнуваме во неа. Лево од кутијата проучуваме еден неделен весник, а на полица зад него наоѓаме бар.

Гледаме како Карла го поправа радиото. Зборуваме со неа и ја нудиме нашата помош. Притиснете го копчето за напојување (моќ), свртете ја јачината на звукот (Volume) - навистина, радиото не работи! Свртете го радиото со кликање на копчето од десната страна. Ние го отстрануваме капакот од долната преграда и гледаме дека едноставно нема батерии во приемникот. Ние ветуваме дека Карла ќе ги најде батериите, а потоа ќе продолжиме со инспекција. Ние зборуваме со Даг, чувајќи го влезот, а во разговорот досега не се согласуваме да одиме надвор. Ја проучуваме огласна табла, која се наоѓа зад Даг и преминуваме кон левиот дел од продавницата. На ѕидот ги испитуваме фотографиите, а на полицата налево ги забележуваме разгледниците. Поминавме неколку чекори лево и земиме од полицата една батерија . Продолжуваме кон левата страна, пристапуваме кон Кени, Дик и Кејт и разговараме со нив, избирајќи какви било реплики. На ѕидот надесно прегледуваме неколку врамени фотографии. Отидовме лево и, откако стигнавме до работ на решетката, одиме зад неа. Од подот ние избираме втора батерија и потоа разговарај со Клем. Ние ја третираме девојката бар. Од подот, во далечниот кабинет, избираме уште еден бар, а потоа го испитаме банкомат од лево. Поминуваме на десно кон Лили и нејзиниот татко, зборуваме со девојката, а за време на разговорот избираме некои забелешки. Чекориме десно кон исходот и на полицата од лево од неа земаме уште еден бар. Се приближуваме до семејството Кени и му го даваме на нашиот син сладост. Заминуваме за Карла, ги предаваме батериите и, кога ги внесува во приемникот, повторно кликнете на радиото. Го отфрламе ресиверот, го откинуваме капакот и кликнуваме на батериите, ги разменуваме. Повторно, вклучете го ресиверот и притиснете го копчето за напојување "Power". Слушајте ја живата радио станица. Наслов кон Лили и нејзиниот татко, ние одиме на вратата десно од нив - ова е канцеларија. Ги испитуваме плочките што го блокираат патот до излезот. Го испитуваме душекот, а десно од него наоѓаме и фотографираме. Во овој момент Карла влегува и изложува. Откако девојката ќе замине, ќе ја следиме табелата, ќе ги смениме плочките што го блокираат патот до него и ќе пронајдеме трска. Сега ќе кликнеме на самата маса и заедно со Clem ќе ја смениме. Кога девојката го исече прстот, тогаш отидовме во кабинетот десно и отворајќи комплет за прва помош , добиваме лепенка од него. Пријдеме кон Клементина, ја испитаме нејзината рана, а потоа ја запечатиме со малтер. Отворете ја левата фиока на табелата на која седи девојката и извлечете го далечинскиот управувач од телевизорот. Ние се обидуваме да ја отвориме вратата на аптеката, но излегува дека е заклучена. Излезете од канцеларијата, одете во Карла и разговарајте со неа. На крајот од разговорот, Глен контактира со Клем на радиото и бара помош. Зборуваме со Карла и одиме во мотелот.

Мотел

Веднаш штом ќе стигнеме до мотелот, ќе има стрели со букви на рабовите на екранот. Не грижете се, ова е стандардната WASD контрола на клучот. Копчето " A " е одговорно за движење налево, " D " клучот, соодветно, надесно. Разликата во двете други клучеви: " W " - да се крене и " S " - да се наведнува. Забележувам дека не можете да го напуштите засолништето долго време, инаку мртвите ќе ве забележат. Погледниме лево со притискање на копчето "А" и изберете перница. Притиснете го копчето "D" и преминете во колата десно од ѕидот од тули. Ние кликниме на клучот "А" и, гледајќи од засолништето, користете ја перницата на мртвиот човек. Отворете ја вратата на пикап-камионот, повлечете го свеќичката од седиштето, а потоа ставете ја рачката на менувачот на десниот кормило. Ние го притиснавме автомобилот до куќата, со тоа притискаме еден зомби до ѕидот. Се движиме до автомобилот и гледаме во својата кабина со притискање на копчето "W". Два пати ја користиме свеќичката на стаклото на автомобилот, а од седиштето ние грабнуваме шрафцигер. Врати се на ѕидот од тули со кликнување на копчето "А". Повторно притиснете го копчето "A" и внимавајте позади ѕидот од тули. Се кандидиравме до комбето, внимаваме од левата страна на комбето, со притискање на копчето "А", а со шрафцигер два пати го победивме мртов човек. Со истиот шрафцигер го убиваме вториот приврзан зомби. Побрзаме кон пикап што го притисна мртовецот до ѕидот. Користете шрафцигер за да убиете мртов човек и подигнете секира на ѕидот десно од автомобилот. На десната страна од куќата ја забележуваме скалилата и одиме нагоре. Ние победиме со секира на двата мртви луѓе на вратата, а потоа ја уриваме плочата на вратата со истата секира. Отворете ја вратата и комуницирајте со измазената девојка. Без оглед на изборот на реплики, девојката ќе се стреми. Откако ќе набавиме бензин, се враќаме во продавницата.

На улица

Ние зборуваме за Даг, кој го чуваше влезот и се согласи да излезе надвор. Низ патот забележуваме продавница со телевизори, на која е натписот "Продажба" (Продажба). Ние го користиме телевизискиот далечински управувач на изложбата, по што Даг го поставува и ги вклучува сите телевизори. Неколку мртви обрнат внимание на вклучените телевизори, но ова очигледно не е доволно. Испита зомби заглавени под паднатиот столб. Го читаме името на беџот - тоа е Брат Ли! Повторно кликнете на живите мртви и одберете го акцијата со иконата за фотографии. Убедувајќи го Даг дека овој зомби работел порано во продавницата, добиваме дозвола да одиме во затвор. Користење на секира, ние уриваме заклучување од решетката, а потоа кликнуваме на местото каде што се заглави бравата, со цел да се отвори решетката. Со асфалт пред решетката, ги креваме тулите и фрламе во кутијата. Се кандидираме до мртвиот брат, го победиме пет пати со секира, потоа барај и ги земаме клучевите. Се враќаме во продавницата.

Продавницата

Одиме во канцеларија, каде што клучот ја отвора вратата на аптеката и оди внатре. Алармот заминува, а сите мртви во соседството реагираат на својот звук. Трчаме до влезната врата и помагаме да ја задржиме. Кога ќе се отвори вратата, брзо ќе го удри. Бараме Клем да најде нешто за да ја затвори вратата. Повторно се враќа вратата. Притиснете неколку пати на копчето "Q", а потоа кликнете на копчето "E". Од рацете на девојката земаме трска и ја блокираме вратата со неа. Гледаме двајца мртви мажи крадци на Карл и Даг. Мораме да избереме кој ќе спаси од овие две. Избрав Карла затоа што навистина пука. Ако вашиот избор се совпадне со мојата, тогаш свртуваме кон десно и земаме торба од полицата. Ние фрламе торба Карла. Сега гледаме како зомби стигнува до Клементина. Се кандидиравме за девојчето и трипати победивме на мртовецот. Побрзаме напред кон вратата, но Лари не ни дозволи. Кога Кени ја рашири раката, го земаме. Еднаш на безбедно место, наизменично зборувајте со сите ликови. Погледнете го финалното видео за оваа епизода.

Татјана Дијаманди